א. מענק עבודה – במידה והנכם זכאים לקבל מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) על שנת 2020, זה הזמן להגיש את הבקשה, אותה ניתן להגיש באופן עצמאי דרך אתר רשות המיסים או באופן ידני בסניפי הדואר.
שימו לב, ניתן להגיש בקשה למס הכנסה שלילי רק שנתיים אחורה, ובהגשה ידנית דרך סניף הדואר רק שנה אחת אחורה, ובמידה ועמדתם בקריטריונים המזכים בקבלת המענק, הזדרזו כבר עכשיו והגישו את הבקשה שלא תאבדו את זכאותכם, מענק עבודה יכול להגיע לסכומים נאים של אלפי ₪ לשנה.
ב. החזרי מס – כל עובד, שכיר או עצמאי צריך לשלם מס החל מהשקל הראשון שנכנס, אך ישנן נקודות זיכוי להורים לילדים, ונקודות נוספות להורים שלהם ילדים בעלי מוגבלויות, אם לא עדכנתם את פרטיכם בצורה נכונה יתכן שמגיע לכם החזר בגין תשלומי מס הכנסה.
בקשה להחזר מס ניתן להגיש עד 6 שנים אחורה, כך שאם הייתם זכאים להחזר מס עבור שנת 2016, זה הזמן להגיש את הבקשה.
גם כאן ההחזרים יכולים להצטרף לסכומים משמעותיים, ובמיוחד אם מדובר בהחזרים של כמה וכמה שנים, במידה ונראה לכם שאתם זכאים לקבלת החזר הזדרזו להגיש את הבקשה.
למרות שניתן להגיש את הבקשה באופן אישי, למי שלא בקיא היטב בנתונים נמליץ לפנות ליועץ מס שיבצע עבורו את העבודה, בעיקר בגלל שכבר היו דברים מעולם שאנשים הגישו בקשה להחזר מס ובסופו של דבר חויבו לשלם הפרשי מס.
ג. החזר בגין תיאומי מס – עובד המועסק בשתי עבודות נדרש לבצע תיאום מס, מטרת התיאום היא שהעובד ישלם מס לפי הכנסותיו, אך בשונה מאדם העובד אצל מעסיק יחיד שיש לו אפשרות לדעת בצורה מדויקת מה הן הכנסותיו של העובד ולשלם עבורו את המס בדיוק לפי הנדרש, העובד בשתי עבודות נדרש לבצע תיאם בין העבודות. רשויות המס קובעות בדרך כלל למעסיק השני דרגת מס שאמורה להיות ממוצעת לפי הכנסותיו, אך במקרים רבים העובד נדרש לשלם מס גבוה יותר בעבודה השניה, והוא זכאי לקבל החזר עבור חלק מהמס ששילם, גם כאן נדרשת הגשת בקשה לקבלת החזר מס.
את הבקשה לקבלת ההחזר ניתן להגיש עד 6 שנים אחורה, ולכן אם עבדתם בשתי עבודות בשנת 2016 ונראה לכם שאולי אתם זכאים להחזר מס הזדרזו להגיש בקשה לקבלת החזר. (אם באמת הצטברו לכם החזרים שלא דרשתם בטח תופתעו לגלות שכספכם צבר תשואה של 4% לשנה, לא הרבה אבל עדיין יותר גבוה מהתשואות הממוצעות של קופות הפנסיה וקרנות ההשתלמות בשנת 2022).
ד. עוסק פטור – עסק עצמאי שמחזור ההכנסות שלו פחות מ-102,292 ₪ (נכון ל2022) מוגדר עוסק פטור, לעוסק פטור ישנן כמה הטבות שאין לעצמאי שמחזור העסק גבוה מהסכום הנ"ל, והוא מוגדר כעוסק מורשה, בין השאר הוא אינו נדרש לשלם מע"מ ועוד כמה הקלות שנועדו להקל על בעלי העסקים הקטנים.
לפעמים קורה שלקראת סוף השנה מחזור הכספים של העסק מגיע עד קרוב לסף, כדאי מאד לשים לב לכך ולא לעבור את סף ההכנסות שהחוק מאפשר לעוסק פטור, ואף מומלץ לוותר על עסקה או שתיים כדי לא להגיע לרף ההכנסות המחייב מע"מ.
כמובן שלא תמיד צריך לוותר על עסקאות כדי שלא להגיע לרף המחייב בדיווח למע"מ, ניתן לדחות את העסקה או את מועד התשלום עבורה לשנת הכספים הבאה.
ה. הפקדות לחסכון – עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות סכום של עד 18,960 ₪ לשנה ללא שיצטרך לשלם מס רווחי הון (מס על רווחים שהצטברו בקופות חיסכון בשוק ההון, מדובר במס של 25%), גם אם הכנסותיו של אותו עובד נמוכות אפילו מהסכום שהפקיד בקרן השתלמות.
כמו כן יכול עצמאי להפקיד לקרן השתלמות לעצמאים עד 4.5% מהכנסתו החייבת (עד להפקדה של כ12,000), שהם יוכרו כהוצאה לצרכי מס.
הפקדה לקרן השתלמות עבור שנת 2022 ניתן לעשות רק עד סוף החודש הלועזי הנוכחי.
לדוגמה, עובד עצמאי, גם אם הכנסותיו מהעסק היו רק 10,000 ₪ במשך כל השנה, ונקבעה לו שומת מס של 10%, (כמובן כאשר יש לו עבודה נוספת כשכיר ולכן עליו לשלם מס, אם זו עבודתו היחידה הוא לא נדרש לשלם מס) סה"כ 1,000 ₪ תשלומי מס הכנסה, רשאי להפקיד את מלא הסכום (18,960) לחיסכון ומתוכו יוכרו לו 450 ₪ כהוצאה מוכרת למס.
ו. הפקדות לקופת גמל להשקעה – ניתן להפקיד בכל שנה אזרחית עד סכום של 72,616 ₪ לכל מספר זהות, במידה ויש לכם סכום גבוה מכך ואתם מעוניינים להפקידו בקופת גמל כזו, מומלץ לפתוח קופת גמל ולהפקיד כעת פחות מתקרת ההפקדה המותרת ובחודש הבא לאחר שתכנס שנת הכספים הבאה ניתן להפקיד את השאר.
היתרונות בקופת גמל להשקעה הינם בדמי הניהול הנמוכים יחסית, ובעיקר בכך שהכספים שמופקדים בקופת הגמל נזילים בכל עת וניתן למשוך אותם ללא קנס או מס, מלבד מס רווחי הון על הרווחים שהצטברו לסכום המקורי.
בנוסף, מי שיבחר למשוך את הכספים בצורת קצבה חודשית אחרי גיל 60 (במקום משיכת כל הסכום בבת אחת) ייהנה מפטור ממס על הרווחים שהצטברו בקופה, וגם הקצבה תהיה פטורה ממס הכנסה.
ז. עדכון טופס 101 – במידה ובמהלך השנה חלו שינויים המקנים נקודות זיכוי ממס ולא עדכנתם אותם (לידת ילד למשל) זה הזמן לעדכן אותם ולקבל את הפרש המס ששילמתם ללא צורך בפניה לקבלת החזר מס.
ח. זיכוי מס בגין סעיף 46 – כבר כתבנו כאן בעבר על האפשרות לקבל החזר מס לתורמים לעמותות שיש להן אישור בגין סעיף 46, תרומות בסך 190 ₪ ומעלה לעמותות אלו מזכות בהחזר של 35% מס מסכום התרומה, זה הזמן לאסוף את כל הקבלות עבור התרומות שתרמתם לעמותות אלו ולהגיש בקשה לזיכוי מס.
ט. תיאום ביטוח לאומי – את עריכת תיאום מס כל עובד שמועסק בשתי עבודות מכיר, אך לא כולם מודעים לכך שעובד בשתי עבודות נדרש גם לעשות תיאום ביטוח לאומי, אחרת הוא ישלם כפל דמי ביטוח לאומי. אלא אם כן הכנסתו ממקום עבודה אחד עולה על 6331 ש"ח לחודש שאז אין צורך כבר בתיאום.
עריכת תיאום ביטוח לאומי תאפשר למעסיק לנכות משכרכם שיעור מופחת של דמי ביטוח לאומי ואף להחזיר לכם את כל הסכומים העודפים שנוכו משכרכם במהלך השנה.
מי שלא הספיק לבצע את התיאומים במהלך שנת המס וכתוצאה מכך נוכו משכרו סכומי מס גבוהים מאלה שהיה עליו לשלם, יוכל להגיש בשנה הבאה בקשה להחזר כספי.
רוצים לקבל עדכונים לווצאפ שלכם על משרות חדשות? לחצו כאן https://chat.whatsapp.com/HYhrYeMc3BkEnWCmmsaEqv